Парламентарна делегација на Романскиот Парламент денеска престојуваше во Кавадарци, при што се запознале со економскиот потенцијал и Општинава.

Тие  со преатеникот Панчо Минов- кој е претседател на Комисијата во Македонскит Парламент  беа примени во кабинерот на градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев а разменети се искуства а истовремено покажан е интерес за патот на Романија до ЕУ особено   во делот на искористувањето  на ЕУ фондовите.

Во Кавадарци престојуваат;  Јоан Кристијан-Киртеш-претседетел на групата за пријателство на Романија и Македонија и Марана Венера Попеску-пратеник, и други членови на делагцијата од ова пријателска земја.

ПОЖАР,СПАСУВАЊE,ЕВАКУАЦИЈА И ТРАНСПОРТ НА НАСТРАДАНИ ЛИЦА“

Во оргамнизација на  на Министерство за внтарешни работи

- Оддел за заштита на определени личности и објекти, Сектор за

превентивно обезбедување на личности и објекти;

- Оддел за специјални полициски операции, Единица за специјални

задачи „ТИГАР“;

- Оддел за воздухопловни единици,Хеликоптерска единица

- Единица за службени кучиња- МВР;

- СВР Велес, ПС-Кавадарци,Крим-техника;сообраќајна полиција;

Локална самоуправа Кавадарци, Територијална противпожарна единица

Кавадарци,ТППЕ-Неготино, Средно општинско училиште "Страшо Пинџур" –

Кавадарци;

ЈЗУ - Итна медицинска помош -Кавадарци;

Црвен крст-Општинска организација на–Кавадарци;

ДЗС-Подрачно одделение Кавадарци.

ОД КАВАДАРЦИ УЧЕСТВУВАА НАД 400 УЧЕНИЦИ, СТРУЧНИ СУБЈЕКТИ, Црвен крст, и други...

Локација : Спортска сала Јасмин – Кавадарци

23.11.2019 година

Попладнето се одржа 8- стручен дел наменет за пожарникари.

ПОКАЖАН ГОЛЕМ ИНТЕРЕС ОД ГРАЃАНИТЕ   ОД ГРАЃАНИТЕ....

Денеска во Кавадарци „Лозари Исток„-популарната навивачка група од Кавадарци ја организираа 7-та крводарителска акција 

ВО РЕСТОРАН „СИНО“  ВО КАВАДАРЦИ НА 21 НОЕМВРИ, НА СВЕТСКИОТ ДЕНА НА МЛАДО ВИНО СЕ ОДРЖА НАТПРЕВАРОТ НА МЛАДО ВИНО ОРГАНИЗИРАН ОД ЗДРУЖЕНИЕТО НА ЕНОЛОЗИ НА МАКЕДОНИЈА.

ЗДРУЖЕНИЕ НА ЕНОЛОЗИ НА МАКЕДОНИЈА ...ПРОГЛАСУВАЊЕ НА НАЈДОБРИ МЛАДИ ВИНА ОД БЕРБАТА
НА ГРОЗЈЕ 2019

РЕСТОРАН„СИНО“-КАВАДАРЦИ

ВО РЕСТОРАН „СИНО“ НА 21 НОЕМВРИ, НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА МЛАДО ВИНО СЕ ОДРЖА НАТПРЕВАРОТ НА МЛАДО ВИНО ОРГАНИЗИРАН ОД ЗДРУЖЕНИЕТО НА ЕНОЛОЗИ НА МАКЕДОНИЈА И ЗДРУЖЕНИЕТО НА СЕМЕЈНИ ВИНАРИИ ОД ТИКВЕШИЈАТА.
МАЛИТЕ ВИНАРИИ СЕ МНОГУ ЗНАЧАЈНИ ЗА РАЗВОЈ НА ВИНСКИОТ ТУРИЗАМ И ПРОМОВИРАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА .ЗАТОА НИЗ НЕКОЛКУ ЗАКОНСКИ ФОРМИ ТИЕ СЕ ВКЛОПУВААТ ВО ВИНСКИОТ БИЗНИС ВО ТИКВЕШИЈАТА .ВИНАРИИТЕ ОД ОВОЈ РЕГИОН ОСВОИЈА МНОГУ НАГРАДИ, НИВНИТЕ ВИНА И ГОДИНА НА ФЕСТИВАЛОТ НА МЛАДО ВИНО, НАЈАВУВААТ КВАЛИТЕТЕН КРАЕН ПРОИЗВОД.
СЕВКУПЕН ПОБЕДНИК, СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА – GRAND PRIX ЈА ДОБИ ВИНОТО „ВРАНЕЦ„ ОД СЕМЕЈНАТА ВИНАРИЈА „ПОПОВИ„

 

 

СЕВКУПЕН ПОБЕДНИК, СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА – GRAND PRIX ЈА ДОБИ ВИНОТО ВРАНЕЦ ОД СЕМЕЈНАТА  ВИНАРИЈА „ПОПОВИ„

Оперативата на ангажираната фирма „Патио монт“ го реализира проектот за изградба на тротоaр во село Сопот. Поплочена е делница од тротоарот на главната улица на локација наспроти селските гробишта.
Согласно проекотот на локацијата прво се расчистуваше и порамнуваше теренот, по што се поставија мали рабници и тампон, а во завршната фаза и бехатон плочки.
Проектотот е во склоп на програмата за комунална изградба, а се реализира на барање на жителите од Сопот.

Денеска во ООУ„Гоце Делчев„  во Кавадарци се одржа Отворен ден.Посететелите имаа можност да се запознаат со потенцијалот на ова училиште, можностите за школување во сите 9 одделнија.Учениците  преку разни активности:хорско пеење, литературно и ликовно изразување и преку дебата, го покажаа својот потенцијал, истовремено  ја изразија својата спремност  да проговорат јавно за своите потрени а конкретно денедска  во заштитата на своите права и исполнување на обврскитре.Темата на која се дебатираше  беше: „ Училиштето во приватноста на учениците„ а во неа покрај учениците учествуваа професиналци кои  своето работно ангажирање и практично го обавуваат во Општината, како и родители, наставници.Инаку за  ова активност на  ООУ„Гоце Делчев“ присутните ги поздрави директорката-Весна Ангеловска.

Денеска во рамките на акцијата „Среќно прваче„- Лионс клуб „Тиквеш„од Кавадарци со ЈДУ „Рада Поцева„ спроведоа превентивна акција за стоматолошки прегледи за состојбата со забите на   250 - до 300 деца згрижени во Детската градинка во  Кавадарци.Со соработка со тимот на ПЗУ „Фуџи Дент„стартуваа прегледите на забите при што на децата им беа врачени и пригодни практички подароци.Акцијата започна во објектот „Гроздоберче„

Инаку ЛАЈОНС КЛУБ ТИКВЕШ на 11 декември 2019 година организира ГOЛЕМ ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ ВО САЛАТА НА ДОМОТ НА КУЛТУРАТА „ИВАН МАЗОВ КЛИМЕ„ НА КОЈ КЕ НАСТАПАТ КАМЕРНИОТ ОРКЕСТАР  НА МУЗИЧКОТО УЧИЛИШТЕ „ИЛИЈА НИКОЛОВСКИ ЛУЈ„ ОД СКОПЈЕ ПОД ДИРИГЕНСКАТА ПАЛКА НА ПОЗНАТИОТ ЛЕ ФИ ФИ. И ВЕРА ОД  „ЉУБОЈНА„.СРЕДСТВАТА ЌЕ БИДАТ НАМЕНЕТИ ЗА ЗДУЖЕНИЕТО ЗА СЛЕПИ ЛИЦА ОД КАВАДАРЦИ СО НАМЕНСКА ФУНКЦИЈА; НАБАВКА НА ОПРЕМА ЗА ГОЛ БАЛ НАТПРЕВАРИ.

БИЛЕТИТЕ ПО ЦЕНА ОД 150 ДЕНАРИ МОЖАТ ДА СЕ НАБАВАТ ВО  ФОТО СТУДИО „ФУЏИ„ И ПРЕД ДЕНОТ НА ХУМАНИРАРНИОТ КОНЦЕРТ ВО ДОМОТ НА КУЛТУРАТА.

Денеска во СОЗШУ „Ѓорче Петров„ Кавадарци се одржа фестивал на млади вино, наменет за граѓаните на Кавадарци учениците и самото училиште. Училиштето годинава произведе добро вино од  грозје  произведено на сопствените плантажи со грозје.Имавме можност да пробаме и навистина е така

Енолози од ВВ „Тиквеш„ и ВВ„Гоце Делчев-Тиквеш„- беа во комисијата која го оценуваше квалитетот на мострите вино кои ги доставија ученици кои годинава учествуваа во  натпреварот за најдобри .Ним и беа врачени прогодни признанија.

Инаку во самата  манифестацција учествуваа и учениците ид училиштето под раководство на професорот  Влатко Тасев кој изведоа  пригодна музичка програма, а на присутрните им се обрати и директорот на ЗШУЦ„Ѓорче Петров„ Горан Велковски .На свеченоста , и  прогласувањето на најдобрите  присуствуваа голем број гости ,преставници од јавниот живот, граѓани на Кавадараци професори од училиштрето и ученици - идни енолози кои „заразени “ од виното ,  резменија искуства  за стручноста во производството на  вино.

Ке стане ли Општина Кавадарци пример за функционирање нa регионален центар за управување со отпад по теркот на Словенија и Швајцарија ?!

Со концерт на Градски оркестар Скопје во Дом на култура „Иван Мазов – Климе“ Кавадарци, свечено беше затворено годинашното издание на традиционалната манифестација „Кавадаречка културна есен“.Манифестацијата годинава донесе над триесетина  културни и уметнички настани: концерти на етно и класична музика, ликовни изложби, филмски проекции, промоции на книги, работилници за драмска, фолклорна и фото дејност, фолклорен фестивал . Во рамките на манифестацијата се одржа и „Месец на театарот“ во чии рамки се одиграа гостувачки претстави, претстави од редовниот репертоар на кавадаречкиот Театар при Домот на културата, како и премиера на детска театарска претстава. „Месецот на театарот“ е посветен на 90 години од првата одиграна официјална театарска претстава во Кавадарци.Манифестацијата „Кавадаречка културна есен 2019“ беше отворена на 15 октомври 2019.

Културните случувања кај  нас  продолжуваат со „Кавадаречка културна зема.На затварањето синоќа говореше Јулијана Туриманџова-директорка на Домот на културата Кавадарци.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА