Изложбата на кавадaречкиот ликовен уметник Владимир Темков е првиот настан со кој е отворено годинашново Скопско лето-еден од најголемите културни настани во земјата

 На изложбата со која стартува годинашново 39 издание на Скопско лето ја отвори  директорот на Дирекцијата за култура и уметност Никола Глигоровски кој ги поздрави присутните а му се заблагодари пред се на кавадаречкиот уметник-гитаристит Миле Каровски  за прекрасникот музички вовед на изложбата на Темков.

-“Во нашето патување кое вечрва почнува и ке трае наредните н 40 дена , колку ке трае Скопско лето и ова година по 39 пат,ја отвараме возбудата , ги креваме сцените на завесите , се палат рефлекторите,под кои ке настапат домашните уметници и драгите гости од странство.Ке се обидеме ова година на Скопје да му поинудиме квалитетна културана понуда,координиран културен живот , да му понудиме содржини кои ќе одговорат на сите афинитети на нашата публика.“рече-Глигоровски.

-Со таква идеа се одлучивме ова година првиот настан да биде вечерашнава изложба на нашиот долгогодишен пријател, и соработник Владимир Темков кој со своето творештво се потврди не само во нашата земја туку и пошироко.И затоа сме среќни и задоволни што тој ја даде својата потврда и ни дозволи, како прв настан да ја вброиме неговата изложба.Ја користам можноста да и се заблагодарам на НЛБ Галеријата , градот Скопје,Министерството за култура и секако да останете до крај со сите настани што слдуваат.

-Kристијан Санев- претседател на ДЛУМ-ја отвори изложбата на Владимир Темков.Во обраќањето до присутните Санев рече дека:

„ Владо е голем уметник ,член на ДЛУМ, еден од лугето кои се во управниот одбор на Друштвото.Верувам дека вечерва апсолутно ќе се сложите со тоа дека личноста и поетичноста и ликовниот креативен израз и те како  зборува сам за себе.Верувам дека неговата уметност која со години ја негува во еден ист или по малку различлен стил, ке биде доволен виновник да ве воведе во ново патување -да ја осетите неговата суптилкост која ви ја поренесуваат неговите слики.“

Владимир Темков во краткото обраќање до присутните кажа дека :

„После 10 години циклус житни полиња и птици и сега со овие 60-слики се обидов да поминам во друг манир, но птиците и тоа житно поле ме пратат и понатаму. Овие слики досега не се изложени и имате чест премиерно да ги погледнете.Јас ги давам на судот на критиката-малку да се занимава со нив .На сите вам ви благодарам што дојдовте. И на Миле Каровски му благодарам , и тој е од Кавадарци. Велат „од кал да е  кавадарчанец да е “.

35765353_1270294123106140_2585803370002382848_n.jpg

 

35886276_1270376696431216_6007502857224323072_n.jpg

 

 

 

 

 

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА