МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Етномузикологот подучува ученички

Д-р Александар Линин од Кавадарци е значајна личност во македонката музика.Тој е фиолкорист и мелограф .Завршил природно-математички факултет во Загреб,бил активен во КПД„Вардар„и соработник на списанието „Наш веснкик„Вљубеник е на македонката народна музика .Бил наставник по математика а работел и како музички уредник во Радио Скопје.Објавил голем број дела за народни инструменти. На фотографијата е Линин со две свои ученички, кои ги подучува да свират виолина. Александар за време на својот живот собрал повеќе од 3000 изворни македонски народни песни, а има објавено и голем број научни трудови и книги.