МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Во Музеј галеријата беше отворена изложба на печати од времето на отоманскиот период

Се работи за редок вид на печати за кои многу малку јавноста знае, а Музејот на град Битола, се погрижил да ги собере и соодветно класифицира и презентура на јавноста.

Печатите сведочат за високиот степен на развиеност на општествените и економските односи и се извор на економското и културно ниво на тогашната Отоманска империја .Печатите имале широка примена на сите полиња особено за функционрање на економијата и правниот поредок.Тие на ова изложба се стари од пред 100 и повеке години и имаат своја уметничка вредност.Автор на изложбата е д-р Александар Литовски, а на изложбата говореа и директорката на Музеј Битола Мери Стојанова и в.д. директорката на Музеј галеријата Кавадарци Весна Ѓорѓиева.

31441367_163160301184240_4894768429598244864_n.jpg

31376086_163160047850932_4706261374378967040_n.jpg

31300404_163159907850946_1153300758809018368_n.jpg