МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Службите на Oпштина Кавадaрци вчера заедно со кабинетот на градоначалникот и Градоначалникот Митко Јанчев, го исполнија делот од ветената програма за изработка на физибилити студија за изградба на Дестилерија која ке ги преработува целокупните количини вишок на грозје во Општината и Македонија

999999.jpg

Истата е предадена до соодветните инситуции до Владата на Република Македонија, специјалниот советник на премиерот и Министертството за земјоделие.

-Очекуваме позитивен одговор и средба за договор за конкретна изградба на дестилеријата- вели Јанчев во изјата за мениумите

Во изработката на студијата учествуваа повеке стручни лица кои се инволвирани со областа лозарство и винарство.

-Лично ми е желба да нема вишок, на грозје. Но ако има вишок на грозје со дестилеријата имаме можност да го решиме овој проблем, вели во изјата за медиумите градоначалникот Митко Јанчев.

Студијата дава анализа за родот на грозје во Македонија на најзастапените вински сорти смедеревка и вранец а наведени се годините кога се евидентирани вишоци на грозје. Таа дава одговор на проблемот со вишок на грозје.

За профинционирање на Дестилеријата потребни два милиони евра а за спроведување на идејата има интерес кај кај големата винарија.Ако се гради нов објект за преработка на грозјето во дестилат тогаш се потребни околу 20 милиони евра.