За значењето на единиците од Региналаниот центар за гранични работи-Југ зборуваше началникот - Герасимчо Атанасков

Пред 14 години прв во Македонија практично почна да функционира овој регинален центар.Оттогаш до сега создадени се доста предуслови и спроведени мерки за обезбедување на границата на овој дел на Македонија.

„Како транзитна земја, овој центар се соочува со напорите за зачувување на повредите на територијалниот интегритет,посебно за време мигранска криза.Дојран , Гевгелија и Демир Капија како општини тоа веќе го почуствуваа .Наша цел е да создадеме европска гранична полиција која ке работи според современ граничен менаџмент, рече меѓу другото Атанасков, кој присутните ги запозна со формирањето и работата на ова институција како дел од МВР.

На средбата покрај другите присуствуваа и градоначалниците на Кавадрци, Росоман и Демир Капија:Mитко Јанчев,Бранко Јанев и Лазар Петров и пратеникот во Парламентот Бетијане Китев.

GERASIMCO_2.jpg20180507_133437.jpg20180507_133424.jpg20180507_133153.jpg20180507_133312.jpg20180507_133215.jpg