МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Вршителката на должноста- Полска Амбасадорка во Република Македонија Вероника Станиец-Порчик со градоиначалникот на Општината Митко Јанчев разговарале за унапредување на соработката и развој на културата и туризмот меѓу град од Полска и Кавадарци

Попладнево во Кавадарци допатува и се сретна во кабинетот на градоначалникот вршителката на должноста- Амбасадорка во Република Македонија Вероника Станиец-Порчик .Со Митко Јанчев, како што и нагласи тој разговарале за заедничките форми и цели.

-Особено можеме да се најдеме во делот на културата и туризмот.Може да се работи на планот на привлекување на полски туристи, рече градоначалникот на Кавадарци

Од своја страна амбасадорката на Република Полска рече дека во Кавадарци и во Макдонија воопшто е примена одлично .

-Во Вашиот град се наоѓам прв пат.Честитки за добрата организација на изложбата која е приредена во Музејот на наш познат етнолог.Убава природа имате во вашиот град.Се надевам дека изложбата ке биде почеток на соработка.Ке видимне, можно е попкрај со културата ио туризмот да воспоставиме соработка и со самата Локална самоупорава Кавадарци рече амбасадорката Вероника Станиец-Порчик.

Инаку потоа заеднички домакинот Јанчев и Амбасадорката на Посла заднички го проследија отварањето на Изложбата Поречаните -Македонското Порече 1932-1933 на полскиот етнолог и антрополог Јозеф Обрембски.

За него и ова поставка во Кавадарци на ретки фотографии сместени на големи панои, говореше Весна Ѓорѓиева -директор на Музеј Галеријата.Таа се задржа на творечкиот обем на Обрембски, пристапот на неговата интерпретација на македонскиот фолкор од Поречието во едно минато време , што посебно од денешна позиција има голема важност од научно истражувачки аспект со штоп се обезбедува трајно место во македонскат и полската и воопшто светската антропологија и етнологија.

Со пригодни зборови на присутнмите им се обрати и и поздрави иу самата вршителка на должноста Амбасадорка во Република Македонија Вероника Станиец-Порчик, која беше пријатно изненадена од приемот и значењето кое е направено за неа и преставникот на Полската научна мисла овде во Кавадарци.

20180712_180918.jpg

20180712_180906.jpg

20180712_191807.jpg

20180712_190838.jpg

20180712_190847.jpg

20180712_190944.jpg

20180712_185653.jpg