МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

ИНСПЕКТОРИ НА ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТОТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛИЕ ПРИСУТНИ НА СИТЕ ОТКУПНИ ПУНТОВИ ЗА ГРОЗЈЕ ВО ТИКВЕШИЈАТА И МАКЕДОНИЈА.

Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски,денеска беше во посета на Кавадарци и Неготино .Тој од вчера е на ова подрачје на Тиквешијата и во регионите каде се откупува винско грозје.Формирани се посебни тимови од инспектори кои се практично присутни на секој пункт.Тие таму ке бидат додека не заврши откупот на црното и белото винско грозје.Ова е со цел да бидат отстранети и најмалите сомнежи во делот на мерење на шекерните единици како и почитување на законските обврски од страна на самите откупувачи односно Винарските визби.

-Досега, пред да почне откупот контстиравме неправилности кај неколку откупувачи, и против истите ке бидат преземени соодветни санкции.Ја користам ова прилика до сите откупувачи и винарски визби да ги потсетам да ги почитуваат законските обврски со цел да избегнеме евентуални санкции,вели директорот на државниот инспекторат за земјоделие.Исто така ги охрабрувам земјоделците,вели Трипуновски,да ги пријават сите неправилности кои евентуално ке ги воочат надвор од очите на Инспекторатот.Само така во еден кооперантски однос ке можеме да ставиме ред во откупот.

Инаку познато е дека се договорени цени од 11 денари за килограм Смедеревка односно 13 денари за црното грозје „Вранец“..Плаќањето да биде по шекерни единици односно 0,68 дени за црното во плус и минус зависно од малиганите што ги има и за белото (смедеревката) 0,64 дени во плус и минус.

-Денеска извршив увид и во неколку откупни пунктови за лично да се уверам за текот на откупот на винското грозје .Согласно на временските услови кои дозволуваат да се бере веке од вчера се зголемува интензитетот .Констататирани се евентуални мали отстапувања кои се отстрануваат се со цел да не се стопира самиот процес на откупот.Отстапките кај откупувачите се однесуваат во делот на истакнување на цените, баждарењето на мерните инструменти кои ги одредуваат шекерните единици ,како и во одреден дел во самата регистрација за вршење на откуп на земјоделски производи, согласно Законот, вели дирекорот на Инспоекторатот за земјоделие Цветан Трипуновски.

На новинарско прашање дали има констаација кај Инспекторатот за враќање на грозје заради немање на шекерни единици, тој рече;

Од денешната посета јас немам такви информации , имаме инспектор на секој откупен пункт се со цел таквите забелешки благовремено да ги евидентираме и да ги отстрануваме. Бидејки договорот е дека ќе се плаќа по шекерни единици во плус и во минус.Секоја отстапка ке има и консеквенци, вели Трупуновски