МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

3 ДЕНАРИ СТИМУЛАЦИИ ЗА ВИНАРИИТЕ КОИ КЕ ОТКУПАТ НАД 60 НАСТО ОД ЛАНСКАТА КИЛИЧИНА ОТКУПНО ГРОЗЈЕ

На прес конфренција Градоначалникот Александар Панов денеска ги извести новинарите за најновите мерки на Владата за разрешување на проблемот со откупот на грозјето од сортата кратошија-вранец

-Претходните два три дена по алармот на лозарите за постоење на проблем со откупот на кратошијата –вранец, донесена е мерка да се дадат 3 денари субвенции по килограм грозје за винариите , а конретно за оние кои ке откупат количини грозје над 60 насто од ланските количини.Илустрирано со пример ;Субвенцијата ке важат за оние винарии, кои ако минатата година откупиле на пример 10 милиони килограми,субвенцјата ке важи за колилчините над 6 милиони килограми .Ова сметам,рече Панов дека е поволна мерка и дополнителна субвенција за винарските визби со цел тие да не ги затвараат вратите за откуп .Ако некоја винарска визба откупи 1 милион килограми грозјр над овие 60 насто би добила околу 3 милиони денари субвенциции или за 10милиони килограми 30 милиони денари.Според мене тоа е е доволно, дури и многу за да имаат дополнителни средства да учествуваат во набавната цена, или за три денари да им се намали цената на откупеното грозје, рече градоначалникот денеска.

-Ова беше страв присутен од самиот почеток на договарањето и затоа се отиде на предварителната мерка или враќање на откупот на плаќањето на грозјето од 3 на 6 месеци .Сето ова беше во договор со винариите , а на ова состојба му кумуваше и дождот,кој ги намали малиганите и ја одложи бербата , а со тоа и интересот на винариитре да откупат повеке од тоа што го планирале.Мислам , рече тој,дека ова ке биде доволна стимулација барем со кратошијата се заврши срекно,а потоа да видиме како ке оди со смедеревката.

Тој апелираше до сите лозари да имаат трпение.

-Ова Влада никогаш не ги оставила лозарите без помош , беше потребно ден -два да се најде адекватно решение и како мерка да се потврди .Очекувам наредните неколку дена бербата да се нормализира.

Првичниот застој кој постоеше на пунктовите, изјави Панов, беше направен заради молбата на лозарите кои што во изминатиот пориод беа измамени од одрденени откупни пунктпови и заради тоа Законот претрепе одредени измени .

Што се однесува до извозот состојбата е добра тој се одвива непречено .Сите тековн и дневни проблеми би ги упатил лозарите и или извозниците да се јавамт кај мене или инспекторите веднаш да се реагира.

-Слушам дека наместо 23 малигамни на одделни лозарите им пишуваат 19 или помалку само да се исплати пониска цена.Најдобар начин за да се разбие ова појава доколку ја има шеќерноста веднаш да се пријави во инспекторатот и на пунктот да се премери уште еднаш .Аномалиите треба да се пријавуваат за да се регира по нив, беше речено на денешниот прес во Собранието на Општината Кавадарци.