МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Денеска во Библиотеката ФЕТКИН во Кавадарци во рамките на јавната културно-образовна дејност, која во последно време можне успешно се спроведува ова институција, се одржа јавен час посветен на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.На текст на професорор Влатко Тасев, ученици во СОЗУ„Ѓорче Петров„ од разни националности , изведоа рецитал посветен на денешниот ден, а целта е преку негување на мајчиниот јазик, да се зачува посебноста на народот, а различностите на јазиците да не бидат бариера туку прозорец за поголема фунционалност на заедницата. Јазикот е најосновното средство за општење. Благодарение на јазикот и говорот луѓето, освен што споделуваат информации, пренесуваат разни преданија за идните генерации. Секој народ има свои обичаи, традиција, но најважно - мајчин јазик Ова е наградената песна за денеска Мајчиниот јазик е оној јазик на кој говориме и пишуваме. Благодарение на него преданијата се пренесуваат од колено на колено. Тој претставува нашиот идентитет. Темелите на нашата писменост ги поставиле Кирил и Методиј. А ние денес сме задоволни затоа што имаме свое писмо со кое можеме да ги опишеме убавините на нашата средина. Секој човек треба да се запознае со историјата на нашиот јазик и неговото значење за да твори на него. Бидејќи нема нешто поубаво од тоа да се пишува, твори и зборува на својот мајчин јазик. Македонскиот јазик денес е целосно оформен, литературен јазик. Но тоа не значи дека треба да прекинеме да пишуваме и да твориме, напротив, јазикот е непресушен извор, кој треба да се негува. Сите ние треба да ги продолжиме делата ...

52340196_2297030770360638_6846356471744036864_n.jpg

52351636_2297030313694017_7608014049187463168_n.jpg