МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Денеска СОЗШУ„Ѓорче Петров„ одржа голема свеченост во Домот на културата во Кавадарци со цел да го промовиваат проектот

„За меѓутничка интеграција на младите во образованието„-истовремено изведен е хуманитарен перформанс.

Досега во изминатиот период реализирани се работилници со млдите со цел да се зајакнат учествата на младите во меѓуетничките дијалози во заедницата и улилиштето.Овој проект овозможува да се реализираат хуманите идеи.

Денешниот настан во Кавадарци беше и хуманитарен, со порака: Не сме сите створени да правиме големи дела, но створени сме да правиме дела со многу голема љубов, рече Валентина Мукаетова училушен психолог.

-Овој сеопфатен процец во соработка со Министерствито за образование и наука,и подршката на Усаид, ни овозможува како училиште да спроведуваме активности со аучениците преку интеракција и соработка- рече директорот на училиштето Горан Велковски .Учениците и наставниците покажаа најмногу.

Професорот по Македонски јазик и литература Влатко Тасев кој го подготви со учениците драмскиот порформанс рече :

„Би сакал да искажам благодарност што ни се даде можност, од оваа сцена, да упатиме една порака до вас, искажана на еден креативен и топол начин, преку една изведба на претставници од највредниот дел на нашето општество – децата.

Сите ќе се сложиме дека најубавиот дел од животот е младоста, а тоа се годините што ги имаат овие млади луѓе... Ние наставниците, имаме чест, но и одговорност да ги градиме нивните личности низ воспитно – образовниот процес во кој сме вклучени.

Иднината за миг станува сегашност и бргу поминува во минато. Она што некогаш за нас беше иднина сега е наше минато.

Релативноста и поминливоста не плаши сите, но се бориме со сите сили против рамнодушноста и апатијата, против омразата и насилството, дискриминацијата и нетолерантноста... се трудиме да ги избегнеме пороците и да оставиме трага во времето за нашето постоење.

Иднината на нашето општество зависи од младите луѓе, но и од нас, возрасните кои треба да им го осветлиме патот и да ги поведеме во вистинската насока.„

На денешниот настан салата на Домот на културата беше преполна со ученици, што значи постигната е хуманитарната функција на истиот.

666555555.jpg

888.jpg

999.jpg777.jpg

61384182_698907917246209_5074919690367664128_n_1.png