Годинава на споменикот на Моклиште се чествуваше 76-годишнината од трагичнит настан- нивното sверското убиство од бугарскиот окупатор

Цвеќе на Споменикот положија и се поклонија пред жртвите на бугарскиот фашистички окупатор делегации на : Сојузот на Борци,Локалната самоуправа, СДСМ-ОО Кавадарци, ОК на ВМРО-ДПМНЕ Кавадарци, УМС на ВМРО-ДПМНЕ Кавадарци,Месна заедница село Ваташа,Прставници на нашата армија,Тиквеш Рајдерс,Навивачката група Лозари исток, и голем број граѓани блиски роднини на 12-цвета кои беа убиени од фашистите во најубавите години во животот.

Беше изведена пригодна културно уметничка програма а Марија Михова од Музеј Галеријата - не потсети на трагичниот настан.

Тие умреа за своте идеали, но нивната жртва ке ја чествуваме вечно, како што тоа на 16 јуни беше направивено на 76 години од нивното зверско убиство.