МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

По повод василичарските чествувања во етничкиот предел Тиквеш, во Музеј галерија Кавадарци беше отворена изложба на фотографии “Џоломарската игра во селата Ресава и Бегниште“.Автор на изложбата е кустос-етнолог Томе Крстевски, кој за јавноста помести 80-сетина фотографии на кој е прикажан овој древен обичај кој има традиција од над 800 години, време за кое постојат и археолошки документи.

На изложбата синоќа говореа директорката Весна Ѓорѓиева,авторот Томе Крстевски и Диме Коцевски.Џоламарите од село Ресава изведоа перформанс која се практикува редовно.

На изложбата беа поместени фотографии на Јадран Манчевски, Тоше Огњанов, Цветанка Темова Илова и Сашко Илов-Дете

82300047_3002508239793275_355479535258435584_n

82569479_3002508306459935_1389381062232113152_n

82573347_3002508383126594_5780866211927556096_n