Варичелата е најчесто присутна кај деца од претшколска и школска возраст. Доктор Ристе Јовановски препорачува заболените да се изолираат во домашни услови. Кај посериозните случаи, да се зема соодветна терапија по препорака од лекар.Тој напомна дека ке ја следи состојбата - како се движат бројките, па ќе се реагира соодветно на тоа.

–Точно е дека има варичела во Кавадарци но ова се вообичаени бријки на регистрирани пациенти.Сме имале гиодини кога бројот на заболени од ова болест биле поголеми како во 2013 година, кога беше прогласена епидемија, а имаше околу 600 заболени ни рече денеска д-р Ристе Јовановски- раководител на Службата за јавно здравје во Кавадарци.

-Само во месец октомври се евидентирани 140, а во ноември 138 пациенти со варичела. Ова е есенско - зимски период кога вообичаено се појавуваат овчите сипаници, најчесто контактно по воздушно капков пат. Затоа бројките се очекувани, а тие варираат од ден на ден. Ситуацијата сепак не е се уште алармантна , вели Јовановски.