НА ДЕНЕШЕН ДЕН 1903 ГОДИНА ГО ИЗГУБИВМЕ НАЈГОЛЕМИОТ СИН НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. ПОД ЗАСЕДА, ПРЕДАДЕН ОД ПРЕДАВНИЦИТЕ , ТОЈ БЕШЕ УБИЕН ОД ТУРСКИОИТ АСКЕР ВО СЕЛОТО БАНИЦА. ЦЕЛ ЖИВОТ САКАШЕ НЕГОВАТА МАКЕДОНИЈА ДА БИДЕ СЛОБОДНА, ДА БИДЕ СВОЈА НА СВОЕТО, НО ТОА НЕ ГО ДОЧЕКА.ЗАМИНА ЗАСЕКОГАШ НА САМО 31 ГОДИНА. ПО 119 ГОДИНИ ОД НЕГОВАТА ЖРТВА ,ГОЦЕ СЕУШТЕ НЕ Е МИРЕН. ГО ПРИСВОЈУВАТ ТИЕ НА КОИ НЕ ИМ БИЛ НИШТО, САКААТ ДА НИ ГО ОДЗЕМАТ .А КЕ УСПАТ ЛИ ВО ТОА? АКО ДОЗВОЛИМЕ КЕ УСПЕАТ, А АКО НЕ ИМ ГО ДОЗВОЛИМE ТОА НЕМА НИКОГАШ ДА СЕ СЛУЧИ. ЗА ГОДЕ ДЕЛЧЕВ, ИДЕОЛОГОТ НА МЕКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ЗА НАЦИОНАЛНО САМОБИТИСУВАЊЕ СИТЕ ГЕНАРАЦИИ, ОСОБЕНО ОД ОСЛОБОДУВАЊЕТО ДО ДЕНЕС, УЧАТ ДОВОЛНО ДА ЈА ЗНААТ И СВАТАТ ВИСТИНАТА ДЕКА ТОЈ Е СВЕТЛИНАТА КОЈА НАМ НИ Е ВОДИЛКА , ТОЈ Е НАШЕТО МИНАТО И НАШАТА ИДНИНА.И ЗАТОА СВЕТЛИНАТА КОЈА ТОЈ НИ ЈА ДОНЕСЕ НЕ СМЕЕМЕ ДА ЈА ЗГАСНИМЕ, ПО НИКОЈА ЦЕНА. ПО ПОВОД СМРТТА НА ГОДЕ ДЕЛЧЕВ ДЕНЕСКА ВО КАВАДАРЦИ СЕ ЧЕСТВУВАШЕ ПРЕД НЕГОВАТА БИСТА ВО ООУ„ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ„ ВО КАВАДАРЦИ. ЦВЕЌЕ ПРЕД НЕГOВАTА БИСТА ПОЛOЖИЈА:ДЕЛАГАЦИИ НА УЧИЛИШТЕТО КОЕ ГО НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ, НА ЛОКАЛНАТА ВЛАСТ И СОВЕТОТ НА ОПШТИНАТА,НА СДСМ-ОО КАВАДАРЦИ,ОК НА ВМРО-ДПМНЕ КАВАДАРЦИ ПРАТЕНИКОТ ДАНИЕЛА КОЛЕВА,УМС КАВАДАРЦИ,СОЈУЗ НА БОРЦИ,ПРЕТСТАВНИЦИ НА ОБРАЗОВНИТЕ СТРУКТУРИ НА НИВО НА ОПШТИНА И ДРУГИ... УЧЕНИЧКИ ОД ООУ„ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ„ПРОЧИТАА ДЕЛ ОД СЕЌАВАЊАТА ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И НИВНОТО ЗНАЧЕЊЕ ЗА НАШАТА ИСТОРИЈА.