МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

За неполни три месеци над 400 граѓани на Кавадарци на возраст од 25 до 48 години побарале уверенија за да се стекнат со право да работна дозвола во земјите од ЕУ или друга држава.

Податоците се официјални и ги добививме од Основниот суд во Кавадарци, кој е еден од најдобрите судови и земјата, каде целокупната работа е дигирализирана.Затоа преседатрелкот на судфот Лазар Нанев ни овозможи прецезна еведенција на ова работа,.

Инаку Увренијата се издаваат без поголемо чекање на граѓаните на ова услуга, кои во случајот си го бараат ,,чарето„ за документ кој во странство ке им овозможи подобра работа и подобра заработка.Конкретно 401 граѓанин заминале(или ке заминат) во странство за подобра плата.Најмногу за Хрватска 224 увренија,потоа следуваат,Словенија 45.Словачка 33, БиХ -25,Германија 22 потврди,САД 14,Франција 13,Црна Гора 7 и така натаму.Увренијата за работа ке се користат за вработување и подобра плата во Швајцарија,Малта,Италија,Холандија,Австрија,и други земји.С

е работи за документи кои се издадени од јануари до втората декада на ,март 2023.

СЕ очекува, според анализа на познавачите на состојбата и условите кои ке се создадат на пазарот на труд , ова бројка да биде далеку поголема во наредниот квартал;април, мај ,јуни 2023 година, кога побарувачката на работна сила ке биде поголема во туристичките и земјите на ЕУ.

Зошто се оди во странство.?!!!!

Пред се за подобра плата која ја добиваат неделно или месечно.Во некои земји според сведочења, и најави на сограѓани тие (ќе)добиваат од 1.200 до 2.000 евра чиста плата, со обезбеден стан и храна.Притоа имаат можност да одмараат на синиот Јадран ако е Храватска или Црна Гора во прашање.Засега Хрватска е најпосакувана дестинација за работа;во ресторани, хотели,и разни други туритрички понуди на ова земја каде нема поголеми јазини бариери.Со доаѓањето на летото се очекува овде да расте понудата и побарувачката на работна сила од Македонија со тоа и да растат евентуалните понуди за плата.

Веќе има најави за работа во странски земји и земји од ЕУ за сезонска работа за плата од 3.000 до 5.000- евра за посебно добро платени занимања.

Познавачите на приликите велат дека овие наши сограѓани нема да се вратат во Македонија.

м.д.

hrvatska-jadransko-more beach-punta-rata (1) 336858551_167383349517380_8043374491486673619_n (1)