МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

По повод 5 мај - Денот на македонскиот јазик, Библиотека „Феткин“ организираше настан со кој што го одбележа празникот. Директорот на библиотеката Петар Гурев, ги пречека децата од големата група од објектот „Сонце„ од Градинката „Рада Поцева“. Тој пред дечињата укажа на важноста од почитување и негување на македонскиот јазик, а потоа му прочита приказни за кириличните букви, македонски народни приказни и приказни за македонските домашни животни.Ден на македонскиот јазик е празник од работен карактер кој се празнува на 5 мај во Македонија. Истиот е прогласен во чест на 5 мај 1945 година кога Владата на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално писмоДенот 5 мај е прогласен за „Ден на македонскиот јазик“ на 130 седница на Владата, одржана на 16 април 2019 година.Јазикот е најсилно обележие на една нација, за тоа треба да се укаже на неговото значење уште од најрана возраст. - рече директорот Петар Гурев.

344568300_271237718664552_7866769929134663269_n 345120589_618313550199157_787178202550771303_n 345154958_239701995332337_4322478282877976680_n