МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На државната Олимпијада по ментална аритметика која се одржа во Скопје на 11 јуни Марија Радњанска и Стефанија Ристов освоија прво и второ место.Тие ке учествуваат на меѓународната Олимпијада која ќе се одржи на 18. јуни 2023 во Белград

На овој престижен настан учествуваа над 600 натпреварувачи од Македонија на возраст од 5 до 12 години.

Олимписките игри во Скопје претставуваат уникатен настан. Настанот традиционално привлекува голем интерес кај учесниците и јавноста, благодарение на атрактивноста на натпреварот по ментални вештини. Натпреварувачите мора брзо да го пресметаат точниот резултат, исклучиво ментално – без никакви помагала (хартија, молив или калкулатор). Една од најинтересните дисциплини е Анзан – натпревар во собирање и одземање на долга серија броеви кои се емитуваат на екранот со екстремно големи брзини: до 3 броја во секунда!

Процесот на учење брза пресметка се заснова на древен јапонски калкулатор – абакус. На овој начин се постигнува успешен тренинг на мозокот, создаден со идеја за вежбање различни ментални капацитети, како што се: меморија, концентрација, визуализација, аналитичко и логичко размислување.

Организацијата на Олимпијадата е голема чест и признание за училиштето Малац Генијалац. Неговото одржување доаѓа како круна на успешната работа и одличните резултати што сс постигнаа во Скопје, Охрид, Кавадарци, Велес, Битола, Кичево, Штип и Куманово.

353043457_614312727343951_8678339535833615829_n 353407890_614315620676995_1966314885189752914_n 353453159_614315060677051_2832709023081788319_n 353584496_614315447343679_446481775015821024_n 353668462_614315700676987_4592825607317273335_n