МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

НА ДЕНОТ НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА КАВАДАРЦИ: БИСТИТЕ НА БОРЦИТЕ НА ЕДНО МЕСТО: ВО ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА

Од денеска во Паркот на Револуцијата,спроти зградата на Полицијата во Кавадарци, по повод 7-ми Септември- денот на ослободувањето на градот 7-ми Септември се наоѓаат најголем дел од бистите на народните херои и борци кои паднаа во НОБ.

-Тоа што го ветивме го исполнивме.Не само кон Здружението на борците туку и кон современиците на ова време , трнувајки од мене и останатите граѓани.Сакавме да избегнеме натамошно уништувањеи скрвнавење на бистите на Тиквешките борци од страна на неодговорни лица,и го донесовме на едно, се надеваме, безбедно место,да ги заштитиме.Тоа значи дека ги цениме придобивките од кавадрчаните кои ни ја донесоа слободата во Втората Светска војна,како на Кавадарци така и на Македонија, рече градоначалникот на Општина Кавадарци,Александар Панов пред борците од Кавадарци, со кои претходно положија свежо цвеќе на Спомникот на Револуцијата на Градскиот Плоштад

Кога говориме за грижата за спомениците и спомен обележјата во општината треба да напоменеме дека е пристапено и кон уредување на Спомен Костурницата каде се сместени моштите на жртвите од Втората Светска од Општина Кавадарци ли ги дадоа своите животи за слободата.Наместо 333 сега ова бројка благодарение на педантната евиденција и трагање е установено дека е поголема.Со оглед на тоа што повеке од половина спомен плочи беа искршени обновени се и комплетнпо реконструирани.

IMG_20150907_104610.jpg

-Би сакал да апелирам да имаме домакински однос кон спомениците.Треба да го почитуваме она што го сториле нашите предци, во спротивно оние што ги кршат спомениците не си ги ценат сопствените придобивки на нивните дедовци, извојуваната слобода во НОБ, рече градоначалникот на Општината Панов.

М.Д.