МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Траењето килими било составен дел на секоја македонска куќа

На изложбата се поместени 30-тина експонати на наши тиквешки жени изработени од нивни раце со макотрпна работа.Ориенталните мотиви кои биле основа , биле надградувани за килимарството потоа да се формира како посебна гранка во народното творење.Томе Крстевски и Кети Ванчева, автори на изложбата која е подготвена по повод 8 март-Денот на жената говореа за етногенезата на килимарството кај нас македонците, значајна за секоја македонска куќа:

(Обраќања на Томе Крстевски и Кети Ванчева-Музеј Галерија Кавадарци)