МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

1340 година е осветен манастирот Св. Ѓорѓи Полошки

Овој манастир е познат како Полошки манастир, и е еден од најубавите културно-историски споменици во Р. Македонија. Манастирот има многу квалитетен фрескоживопис, надворешна архитектура, меѓутоа најпознати се неговите предмети меѓу кои : Големиот крст во резба, полиелејот (најстарата датирана резба во Р. Македонија), царските двери, крстилницата, престолните икони итн. Манастирот располагал со богата библиотека која имала околу 5000 книги и ракописи.

Македонците знаеле како да го заштитат своетокултурно погватство.

Од фототеката на Музеј Галеријата