МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 7 јуни 1943 година започна Јунската офанзива на бугарскиот окупатор во Тиквешијата.

Во ова фанзивата беа вклучени 12.000 бугарски војници, полицајци и контрачетници, а целта беше да се уништат партизанските одреди “Добри Даскалов“ и “Сава Михајлов“. На денешен ден во борба со бугарските војници кај с.Никодин загина зам. командирот на првата чета на одредот “Добри Даскалов“ Блажо Тодоровски-Чичето. За народен херој е прогласен на 11.10.1953 година.

oд Фототеката на Музеј галеријата Кавадарци