МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

-Загина Ване Стефанов-Тенеќеџијата

На 13 јули 1905 година, во селото Ресава во голема борба помеѓу турската војска предводена од кајмакамот на Кавадарци Шефки Али бег и четата на тиквешкиот околиски војвода Добри Даскалов, загина Ване Стефанов-Тенеќиџијата, еден од најмладите борци во четата на Даскалов. Во борбата загинал и Ѓоре Јованов од с.Бегниште. Војводата Даскалов бил потешко ранет, а ранети биле Лазо Ридов Асијата и Коцо Лолов од Кавадарци. По борбата селото Ресава било запалено.