МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Порталот www.rtk.mk oд денеска во соработка со Петре Камчевски и Музеј Галеријата од Кавадарци започнува да објавува нова рубрика:потсетување на настани од минатото на Кавадарци и другите населени места во Тиквешијата.

На денешен ден 31 јануари 1921 година во Кавадарци е одржан првиот официјален попис на населението во рамките на Кралството Југославија.

Според него Кавадарци само градот имал 5.542 жители. Оваа фотографија претставува и првата до сега позната разгледница од Кавадарци, објавена токму во 1921 година.

16265839 205695866565056 3729459355646951117 n

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)