МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

1892 г. во с.Ваташа на овој ден во имотно трговско семејство роден е Емануел Бакалов.

Завршил основно училиште и нижа гимназија во Ваташа и Кавадарци, а Учителска школа во Скопје. Во 1910 година се запишал и го завршил Медицинскиот факултет во Виена. Се занимава со поезија и публицистока. Во ракопис му е сочуван романот “Две срца“ создаден во 1916 г. Попознати раскази му се “Два рибара“, “На село“,“Жена скитничка“ и др.