МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Претпријатието “Клас“, подоцна “Морејка“ беше првото општествено претпријатие за производство и продажба на леб и бели печива во Кавадарци.

На фотографијата од 1960 година раководителот Диме Милков Шарко со фурнаџиите на “Морејка“ во моментот кога прават леб. Од ова претпријатие подоцна беше формирано “Жито-југ“ кое во својот состав имаше пекара и млин за мелење на брашно.

Избор на фотографиии текст: Петре Камчевски-кустос историчар