МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 30.01.1878 година се навршуваат 140 години од раѓањето на тиквешкиот војвода

Тој е војвода и револуционер од времето на илинденскиот и поилинденскиот период.Како револуционер се бори во четите на војводите Добри Даскалов и Пешо Самарџиев, а од 1905 година е војвода на ваташката месна чета. Во 1909 година е еден од основачите на Народната федеративна партија во Кавадарци, а присуствува и на основачкиот конгрес во Солун како делегат од Тиквешијата. Учествува во Тиквешкото востание во 1913 година и е член на Главниот штаб на востанието. И по задушувањето на востанието со својата чета останал во Тиквешијата. Војводата Дончо Лазаров почина во 1951 година.