МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

-1884 година роден е Тиквешкиот војвода Мишо Шкартов

-Пред 57 години на овој ден излезе „Збор„

На денешен ден 1.02.1884 г. во Кавадарци е роден тиквешкиот војвода и револуционер Мишо Шкартов. Бил борец во четите на војводите Добри Даскалов и Пешо Самарџиев, а во 1905 година бил борец и секретар во четата на војводата Јане Сандански. Еден е од иницијаторите на новата НФП, која се залагала и за формирање на независна македонска држава во рамките на Отоманската империја. Активно учествува во Тиквешкото востание од 1913 г. како војвода на револуционерна чета и член на ГШ на востанието. Во 1920 година е избран за раководител на Солунскиот револуционерен округ. Во 1925 година е член на ВМРО(об.) и еден од нејзините најактивни членови. На Цариградската конференција станал и член на Централниот комитет. Умира во 1936 година

16406809_206195926515050_1120936381090997261_n_1.jpg

На денешен ден 1960 г. во Кавадарци излезе првиот број на средношколскиот весник “Збор“, лист на кавадаречките средношколци. Издавач на весникот се литературните дружини на Лозаро-Шумарското и Економското училиште во Кавадарци. Главен и одговорен уредник е Васил Мукаетов, одговорен уредник Мишо Кирановски, а технички уредник Петар Петрушевиќ.

подготви :Петре Камчевски

Музеј Галерија-Кавадарци

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)Слични содржини од На денешен ден