МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Цените на земјоделските производи кои се нудат на Градскиот зелен пазар на крајот на јули се поголеми од јунските.Ова важи за неколку витални производи кои се купуваат во Кавадарци, но и во државата.

Доматите ја иницираа ова промена ; Од 15 и 20, од пред неколку дека , денеска тие чинат 40 и 50 денари.Ова се цени на најквалитетните домати-прва класа, кои се берат од насадите на отворено.Оттаму и драстично повисоката цена, но и корекцијата која е извршена на пазарите на големо.Веројатно намален е и увозот,што значи македонскиот патлиџан сега има цена каква посакуваат производителите,но не и купувачите.Денеска доматите имаа слаба продажба, па така оние кои набраа повеке за продажба ја спуштија цената но одредни киоличини и вратија назад дома.И на пиперките им порасна цената.Од 20 отидоа на 40 денари, иако понудата денеска зависно од квалитетот придонесе за нешто пониски цени на ова барана градинарска култура.Останатите зеленчуци се во границите на летната нормална понуда:

Модер патлиџан.............10 денариБамја..............................10 денари врзопТиквички.........................10 денари парчеМорков...........................20 денари кгрЗелка..............................30 денари кгр

И кај цените на овошјето исто така има турболенции.Ова сообено важи на праските кои имаат најголема потрошувачка кај нас:

Праски со мов.................25 и 30 денари кгрПраски без мов...............40 и 50 денари кгрКруши..............................50,60,70 денари кгрСливи (модри)................30 и 40 денари кгрГрозје...............................30 и 40 денари кгрБанани.............................55 и 60 денари кгр.

За пазарот во Кавадарци денешна карактеристика;Поголема понуда од побарувачка.Наша препорака : Пазарувајте по 12 часот.