МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

-Голем интерес за Трибината иницирана од градоначалникот Митко Јанчев

-Дополнителните два денари по килограм грозје, ке бидат исплатени по Празникот на лозарите „Св.Трифун

-Неисплатените пари за предадено грозје за субвенции, за измрзнувањата лани, спремно дочекување на ова реколта и од винариире и од лозарите,исплата на грозје по реална цена на чинење по килограм грозје со рокови на исплата ,беа главни теми на кои се расправаше на Трибината посветена на проблемите во лозарството .Иницијатор на средбата беше градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев, а на истата присуствуваа претставникот на кабинетот на премиерот Владата-Ленче Николовска , Министерството за земјоделие, Платежната агенција,Инспекторат за земјоделие ,пратеници во Парламентот и петседателот на новото Здружение на лозари „Млади Лозари“ Трајче Кулев.Иако на моменти поради незадоволство и наталожени проблеми, доминираа, оправданиот револт и нетрпението од присутните во салата на Домот на Културата која беше преполна со лозари кои подолго време бараат решавање на егзистенцијалните прашања, сепак од собирот во Кавадарци произлегоа следните заклучоци:-Старите долгови на Винариите кон лозарите за неисплатено грозје за 2015 и 2016 година со Владини мерки да им се исполатат на лозарите ,-Новата реколта за2018 година до 6 месец 2018 да биде подготвена со податоци за очекувана количина грозје и капацитети на Винариите,-Цената на плаќањетио на грозјето да се одредува врз основа на трошоците на проиизводство и нето платата во државата, таа да биде во разумни граници,-Со рокови, исплатата да се изврши врз основа на обезбедена банкарска гаранција за секој килограм грозје од страна на откупувачите,-Прославата на Празникот на лозарите СВ.Трифун, годинава да биде заеднички на лозарите, Локалната самоупорава, Винариите и Министерството за земјоделие најмасовно досега-порача во заклучувањата градоначалникот Митко Јанчев, Провоциран од прашање на советникот за земјоделие на премиерот Ленче Николовска во врска со изградбата на “Дестилерија„ Јанчев одговори дека работи на ова прашање и за истата до април ке биде изработен елаборат од еминентни стручњаци, кој потоа ке биде предаден на соодветното министертвото со цел Владините министретства и инситуции се ангажираат да ја изградат. Во таа смисла Јанчев го извести собирот за спремноста на раководствто на ВВ„Тиквеш„ дирекцијата од Скопје да ја врати назад во Кавадарци.Инаку на ова трибина за проблемите со исплатата на собевнциите за ,лозарите говореа и прашуваа лозаритите а одговара преставниците на Владата. Ленче Николовска од кабинетот на премиерот Зоран Заев, рече дека со 30 јуни ке бидат исплатени сите субвенции во земјоделието,ке се воведе т.н.“зелена нафта“ која е 50 насто поефина за земјоделците,ке се направи државната земјоделска земја, ке се вложат 10 милиони евра во системи за наводнување,сите земјоделци кои ке предадат било каков земјоделски производ ке бидат исплатени веднаш од откупувачите, ке се формира Комитет за земјоделие и храна кои ке решава прашања поврзани со земјоделието кои на поинаков законски начин а поради природата на проблемот не можат да се решат.Таков е случајот со измрзнувањата во Тиквешијата лани, кои ке бидат опфатени како дневен ред на првата седница на овој комитет,со цел земјоделците од Тиквешијата да добијат реална исплата на штетите.-Директорот на платежната Агенција Николче Бабовски потврди дека до крајот на наредната недела ке бидат исплатени заостанатите субвенции за 2015 и 2016 година.Први во Македонија субенциите за 2017 година за развој на лозаратво и овоштарство ги добијат земјоделците од Кавадарци.Потоа ке следува исплатата по 2 денари од килограм за предадено грозје минатата реколта во винарии или други откупувачи.Што се однесува за измрзнувањата на лозјата лани овој период, од соодветните министерства и инспекторати беше ветено дека Владата треба да донесе одлука за процентиот на оштетата на лозјата врз основа на што и ке бидат иплатени средства за ова намена.Претседателот на новото Здружение на лозари „Млади лозари“-Трајче Кулевна на трибината во Кавадарци порача дека Здружението ке се залага за решавање на проблемите на лозарите , ке бара парите за предадено грозје да се исплаќаат веднаш- најдоцна 2-3 дена, а не во рок од 6 месеци како досега,грозјето да стане стратешки производ , како тутунот што ке значи и поголема гаранција исплата за земјоделците со оглед на акцизата која се оставрува.Пратеникот Панчо Минов проговори за примената на сите мерки за подмирување на долгувањата на ВВ„Повардарие“ а во таа смисла и на Стефани Вајнерс кон лозарите. Ако Повардарие како субјект тоа не ја направи исплатата со одреден рок, Владата да го стори тоа,а што се однесува за измрзнувањсата тоа да изнесува 100 насто бидејќи голем дел од лозарите не обраа речиси ништо од своите лозја.Пратеничкат Весна Пемова побара тесна соработка на лозарите и Владините инситуации со преставниците во Парламентот.Инаку со прашања се вклучија поголем дел од лозарите ,а прашањата се однесуваа главно на неисполнетите исплати и барања за кои вечерва се дадоа главно позитивни одговори.Некои од нив има одредени коментари од каде продуцира целата ова состојба во земјоделието.Средбата која ја иницира градоначалникот Митко Јанчев на почетокот на својот мандат а посветена на лозарите и проблемите кои стојат наталожени со години,беше поздравена од земјоделците и добро е сега на статот на годината ина мандатот на прашањето му се приоѓа со целата тежина и сериозност на време.Одговорите за се, да се барат порано а не кога ке дојде летото.Одеднаш се нема да се реши, но добро е да се почне.