Голема заслуга во развојот на уметноста и интересот на ликовното творештво и во двете училипта има ликовниот педагот Велика Спанџова

Во Галерија при Дом на култура “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци денеска беше отворена изложба на колажи и цртежи во различни техники на ученици од Основните училишта“Димката Ангелов Габерот“ Кавадарци и Ваташа, под менторство на ликовниот педагог Велика Спанџова. .

На церемонијата на отварањето на изложбата настапија хоровите од Кавадарци и Ваташа, а овојпат уметничкото творештво имаше предност.Беа претставени повеќе слики изработени од самите ученици , за кој Владимир Темков и Горан Боев-уметници од Кавадарци нагласија дека покажуваат висок степен на професионалност кој извира од квалитетот на претставените слики.За тоа да биде така најголем интерес има наставничката и ликовен педагог Велика Спанџова.