На денешен ден 23 Октомври 1893 -е формиран првиот комитет на ВМРО, прв по Солунскиот на кој е констритуирана ова тајна органзиација за автономија на Македонија.Во чест на овој настан 23 актоммври е прогласен за Ден на македонската револуционерна борба. Како и сите триесетина години наназад и денеска беше чествувано во Кавадарци . Делегации на Локалната самоуправа , сите структури на ОК на ВМРО-ДПМНЕ, Боречката органзиација ОД НОБ,и граЃани положија свежо цвеќе на спомен плочата на која се испишани имињата на основачите на ВМРО во Кавадарци 1893 година.Марија Михова од Музеј галеријата прочита историски факти за периодот на формирањето на ВМРО во Македонија и Кавадарци.

247197711_4884400221604058_7057399855841784408_n 247222925_4884400371604043_4331002163315431324_n 247468147_4884399941604086_1528192069607468572_n