МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Оценка од стручен аспект за измрзнувања кај лозјата засега не може да се даде затоа што во сите делови на Тиквешијата нема метеоролошки станици каде се вршат мерења на најниските температури овој декември 2016 и јануари-2017 кога има најголеми услови за измрзнувања .

Вака одговараат агрономите на нашето прашање ,дали ниските темератури имаат извршено негативно влијание на лозовите насади во Тиквешијата

-Едно е јасно,најмногу страдаат насадите покрај река, на ниските места,околу Повардарието ,и да имаме негативни температурти под – 15 степени.Кај некои сорти како „Кардиналот“ измрзнувања можат да се случат и на – 14. И „Вранецот“ е чуствителна сорта на студот.Но засега не треба да се говори паушално.Во сабота кога се очекуваат нешто повисоки температури ке направам практични испитувања на плантажите на СОУ„Ѓорче Петров„ и на други површини и ке имам поточни сознанија, ни изјави дипл.инг.агроном Благој Мишевски-професор во ова училиште.

Имаме сосзнанија дека во делови на Шивечако и Шамаци температурата една вечер паднала до – 17 степени, за пониски темпереатури- немаме податоци.Но и негативните до -15 можат да бидат лоши за лозата, ако не 100 насто тогаш ке има некакви штети.Но тоа сепак допрва ке биде утврдено.