МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Централни улици на Кавадарци

На фотографијата која денеска ни ја понуди Музеј Галеријата се гледа улицата која што од чаршијата води кон селото Ваташа.Кадарот датира од 1949 година.Според Петре Камчевски,тогаш е извршена и електрификацијата на градот. Инакиу очигледно е ,според фотографијата дека Кавадарци сеуште нема улици како доликува градски центар,дури ниту со гранитни коцки, кои потоа во еден период се поставуваат на повеке централни улици како;7Септември ,ЈНА ,Пано Мударов,Страшо Пинџур,„Илинденска“и други.На асвалтот се чекало уште неколку децении потоа.

16998848_219380325196610_7965345785282392413_n.jpg

На втората фотографија е прикажана улицата која води од центарот кон Црквата „Свети Димитрија„. Фотографијата е направена 1945 година и е претставена таканаречената Црквинска улица наречена според местоположбата –во близина на црквата Свети Димитрија изградена во раните години на 19-от век.Сега ,последните 50-тина години,ова улица го носи името на новинарот и публицист Мито Хаџивасилев-Јасмин.

Од фототеката на Музеј-галерија