МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Судењето било во зградата на Тутуновиот монопол во Кавадарци, а неговата егзекуција беше извршена од страна на народот од овој крај кај денешниот плац на “Градба промет“.

На 22 јануари 1945 година во Кавадарци по изречената пресуда од страна на Народниот суд во Кавадарци е стрелан полковникот Љубен Апостолов, командант на 56 пешадиски полк на бугарската армија, кој беше директно одговорен за спроведувањето на Јунската офанзива од 6 до 16 јуни 1943 година во Тиквешко и одговорен за стрелањето на 12-те ваташки младинци на 16 јуни 1943 година. Судењето било во зградата на Тутуновиот монопол во Кавадарци, а неговата егзекуција беше извршена од страна на народот од овој крај кај денешниот плац на “Градба промет“.

Петре Камчевски