МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Пемовата лулка

Пемовата лулка била една од атракциите на кавадаречките панаѓури. Во триесетите години од минатиот век Илија Пемов (кавадарчанец-столар) ја направил оваа лулка која имала 12 седишта.Неа ја вртеле наемни работници.Денешните т.н.рингишшили работат со механички механизам без човечка сила.Инаку Пемови ја имале оваа лулка околу триесетина години, а во 1952 година истата ја продале.

Од архивата на фототеката на Музеј галеријата-избор на Петре Камчевски