МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Временските неприлики го намалија родот но и производството во Земјоделскиот комбинат „Венец“ во Д.Дисан

Го посетиме село Долни Дисан на селската слава Св.„Архангел Михаил“.Селото е живо, за разлика од другите кои „ умираат„.Инфратсруктурата развиена,лугето се трудат да работат и заработат за живеачка, а фирмите од земјоделската свера се обидуваат да ги пребродат пробмлемите со сушата и измрзнувањата.Ова 2017 за Венец од Долни Дисан е катастрофална. Родот потфрли за 60 насто а со тоа и производството на грозје,вино, житарици, брашн и друга храна која традиционалано на своите површини ја одледува ова стопанство.Лозјата зафаќаат најголема површина : скоро на 350 хектари.Токму родот на грозјето од кој најмногу се очекуваше потфрли заради големите мразеви и измрзнувањата и потоа сушата летото 2017 година.Наша екипа беше на селската слава Св.Архангел Михаил и разговараше со директорот на Венец Илија Јанчев.

Деновиве РТК.МК на својот портал www.rtk.mk и на ФБ профилот на РТК ке емитува специјална емисија „Село“ посветена на животот во селото, славата која со години се практикува,за спортот во Д.Дисан, за обичниот човек кој живее и работи во ова неготинско село.