МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Потреба на граѓаните тие предвоени сиромашни години била да се произведе и подготви пред зима пченицата за брашно-за леб нормално

Веење на жито со веалка се правело како последна операција од низата од жетва до чисто зрно пченица,за да се отстрани плевата од житото .Ова работа се одвивала веднаш по жетвата ,во лето.Ова фотографија е направена 1938 година, на гумната кај “Ограјското маало“,кај „кулата“.