МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Светскиот ден на лица со попречености, во Кавадарци,одбележан со традиционалниот турнир во шах

Победници на турнирот во шах кој е традиционален се: Јанче Сакалиев од Здружение на глуви-прво место ,Миле Атанасовски- од Здружение на слепи втор и трет беше Благоја Јошев-од Здружение на слепи лица.

Турнирот , како и пред тоа, го организира Сојузот на спорт на лица со телеснен инвалидитет

Здруженијата кои дејствуваат во Кавадрци се задоволно од соработката и помошта од градоначалникот ,Советот на Општината и Локалната самоуправа .Да потсетиме дека Општината донираше специјално возило за потребите на инвалидизираните лица,неколку електрични колички, решени се барерите на повеќе сообраќајници тротори и слично.Фунционира и центарот каде се сместени сите Здруженија од ова свера.

Во регионот има околу 120 лица со телесен инвалидитет. Во центарот за лица со интелектуална попреченост околу 60 лица. Глувите и наглувите лица се околу 50. Но таа бројка не е конечна. Центрите за социјални работи имаат податоци, но можеби сепак има лица кои останале нерегистрирани ако не побарале остварување на некое право или не се категоризирани.