МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

И покрај големата висина на снегот од 1 до 1,5 метри Јанчев брзо дејствуваше.Свртен кон вистинскоот проблем, за кратко време направи добра организција, и ги способи сите комункации за планинскиот дел на Општина Кавадарци.Зимската служба и ЈП Комуналец одлично си ја завршија работата.

Без паника,префрлање на задачите на други служби , лично со целосна организација на Зимската служба,постојните ресурси,ЈП Комуналец,за многу краток период, градоначалнкикот Митко Јанчев обезбеди целосна комуникација на сите населби во Општина Кавадарци, а пред се ридско-планиснкиот дел кој гравитира кон Кожуф планина.

Додека сите беа преокупирани по новогодишноти славје ,Јанчев со расположивите кадри и механизацијата беше на терен и лично раководеше со обемна операција чија главна цел беше нормализирање на сите парни правци со нагласка на селата во поткожувскиот регион.Висината на снегот изнесуваше од 1 до 1,5 метар .Во ваква ситуација беше неопходна решителна и брза интервенцијапред се заради лугето и стоката кои се наоѓаат во селата.Со булдожери беше исчистен патот Бојанчиште - Куманичево и Конопиште -Лукар со што се со цел лесно движење и непрекинато водоснабдување од страна на ЈП Комуналец.Треба да се каже дека работата на луѓето на ова делница кон Лукар беше исклучително сериозна и опасна,но мораше да се заврши.Овде постоеше опасност да замрзне водата која се слева во решеткастиот дел на изворите а со тоа граѓаните на Кавадраци, Неготино и дел од Росоман да останат без вода, како што се случи пред некоја година поради слично невреме.

Потоа 2 големи трактори со нож и соларка работеа на патот Мушов гроб - Мајден и на патот Мајден - Рожден. Две возила на зимската служба на Општина Кавадарци ги пробија на правците кон Страгово, Крњево, Бохула, Бојанчиште, Граниково и Чемерско.

Оспособена е локалната делница од Регионалниот пат Мушов Гроб-Крњево до Летувалишето Михајлово каде 50 деца од Скопје престојуваа на зимски одмор.И овде се вложени натловечки напори за да се совладаат навеви од над 1 метар снег,.Да напоменеме дека 2 возила од Македонија пат работа на чистење од снегот на патот Кавадарци - Мушов гроб.

Во истовреме додека , во прва фаза се оспособуваа патните правци за комуникации беа активирани другите возила кои вршеа посолување и додатно чистење на патиштата, така што за 24 часа Кавадаречкиот планински регион стана комплетно достапен за сообраќајна комуникација на луѓе,механизација и визила кои доставуваат храна , намирници, и друга стока за жителите а службите кои дејствуваат на овој терен непречено си ја вршпат работата.

Зимата 2014/2015 за слична сосотојба која ја причинија снежни врнежи во Кавадарци беше прогласена вонредна состојба , и за дотур на храна до некои села беше ангажиран хеликоптер.

Градоначалникот Митко Јанчев без ничија помош, со постојните ресурси, пред се со добра организација и квалитетен пред се стручен кадар, успеа да го нормализира животот во цела Општина Кавадарци, па така граѓаните во мирна атмосфера обележат Бадник и Божиќ,нашите најголеми христијански празници.

Во низинскиот дел на Општината граѓаните немаа никакви пронлеми со снегот.Зимската служба работата ја заврши во рекордно брзо време .

49648108_2331644770392904_1993277485801799680_n.jpg

49647059_2331877973702917_2006878552011571200_n.jpg

49654055_2331644750392906_7040672070799196160_n.jpg49648108_2331644770392904_1993277485801799680_n.jpg