МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Денеска во Кавадарци беше одбележан денот на противпожарната заштита на Македонија.

На пригодна свеченост во ТППЕ Кавадарци беше организрана презентација на опремата со која располага Пожарната, а пред тоа низ улиците на Кавадарци продефилираа сите возила со пожарникари со цел граѓанството се запожнаа и да види каква е моменталната заштита од пожари кај нас.

Во своето обраќање и на самата презентација за опремата со која располага командирот Александар Чадамов ги потсети сите присутни и јавноста за основањето на Противпожарната заштита во Македонија во периодот на крајот од 19 век во Битола , потоа потсети на основањето на првата пожарна во Кавадарци 1947, изградбата за сегашната з зграда 1954-55 година која лани е комплетно реновирана и така натаму.

Во обраќањето на градоначалникот Митко Јанчев ги потенцираше преземените зафати во изминатиот период со кои ПП единицата се комплетира како кадровски така и материјално-технички. Пред се реновирана е постојнат зграда на Пожарниот дом, урбанистички е уреден дворот и изградени нови гаражи, потоа на конкурс на работа се примени 16 нови пожарникари, со што се комплетира кадровскиот потенцијал кој сега изнесува 26 вработени пожарникари. По пат на донација и подршка на бизнис заедницата се обезбедија неколку специјализирани возила, а набавена е и опрема за интервенции.

Со ова територијалната ПП единица од Кавадарци е целосно обновена и подготвена за дејствување на терен во функција на заштита на материјалните добра и на граѓаните.Со интервенциите досега се виде оправданоста во инвестирањето од скоро 10 милиони денари, а граѓаните моѓат да бидат сигурни дека над градот грижливо бдее службата за притивпожарна заштита.,