МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Фордот низ кавадаречките калдрмисани улици се движел прв пат 1922 година

Листајки ја архивата на Кавадарци доаѓаме до податокот ,според ,покојниот фотограф Ване Малинков-Ќендо, првиот автомобил се возел на почетокот наминатиот век-1922 година. Се работи за автомобил ,марка „Форд„ сопственост на двајца ортаци Милутин и Коло Грков.Автомобилот се возел , на релација Кавадарци- Неготино и Кавадарци- Градско- до железничките станици во овие две места.Во него се возеле главно четворица, а тоа најчесто биле трговци кои често патувале со воз за развивање на трговијата со која се занимавале.Автомобилот „Форд„ бил со полни гуми(не се пумапал) а бил голема артракција тоа време , кога во гратчето едвам имало по некој велосипед.Фотографијата ја направил фотографот Блажо Мангарот, кој му ја подарил на татко му на мајстор Ќендо .Еве го конкретрното сведочењее за овој настан: