МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Во периодот на Првата светска војна Тиквешијата била област низ која минувале многу војски

1.Француски војници со камили од Кавадарци одат кон село Возарци, каде се наоѓа линијата на фронтот помеѓу германско-бугарската и српско-француската војска во зимата 1915 година

16463749_209489416185701_691644827429086278_o.jpg

2.Жичара за пренос на луѓе, оружје, храна и воен материјал што ја изградија грманците во времето на Првата светска војна или поточно во 1916 г, од Демир Капија до с.Рожден. Пред крај на војната оваа жичара била демонтирана и со помош на железницата била повторно однесена во Германија

16602155_209486989519277_7788884450872441539_o.jpg

3. Ова е една од најстарите фотографии на село Дреново , направена 1905 година .На фотографијата се гледа чешмата сред село , над неа е џамијата која сега не постои.