Array
(
  [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
  [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
  [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
  [SHLVL] => 0
  [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
  [CONTENT_LENGTH] => 0
  [SCRIPT_NAME] => /preview.php
  [REQUEST_URI] => /preview.php?id=2040
  [QUERY_STRING] => id=2040
  [REQUEST_METHOD] => GET
  [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
  [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
  [REMOTE_PORT] => 49714
  [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
  [SERVER_ADMIN] => [no address given]
  [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [CONTEXT_PREFIX] => 
  [REQUEST_SCHEME] => http
  [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [REMOTE_ADDR] => 34.239.147.7
  [SERVER_PORT] => 80
  [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
  [SERVER_NAME] => www.rtk.mk
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
  [SERVER_SIGNATURE] => 
  [HTTP_CONNECTION] => close
  [HTTP_HOST] => www.rtk.mk
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => br,gzip
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-US,en;q=0.5
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  [SCRIPT_URI] => http://www.rtk.mk/preview.php
  [SCRIPT_URL] => /preview.php
  [FCGI_ROLE] => RESPONDER
  [PHP_SELF] => /preview.php
  [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1657201773.0994
  [REQUEST_TIME] => 1657201773
)
„Винотек“ организира-Семејните винарии на едно место

Здружението „Винотек„ на 11 ноември во 14 часот во салата на ресторанот „Јасмин“ организира саем-дегустација на вина и производи од грозје.

По завршувањето на Гроздоберот 2017 година и откинувањето на последниот грозд ова година,која за лозарите беше една од најслабите по приноси, на посетителите на ова манифестација им бидат понудени да дегустираат повеќе десетици различни црно и бели вина од 15-сетина помали винарии во Тиквешијата, како и производи под грозје (маџун,гроздов сок и друго) од домашни ,мали, производители на вино од Тиквешијата.Големи винарии на средбата не забележавме.Но од организаторите(Јован Еленов и Панче Арсовски) ја „прочитавме“ желбата да се афирмираат помалите семејни винарии.А тие , винариите кои произведуваат помаки количини , можат да се направат дури и подобри вина отколку големите винарии.Зато пак ним и треба поголема афирмација да се пласираат на пазарот.Здружението „Винотек“ и сличните на него, ја имаат таа мисија да ги доближат до јавноста жестоките пијалаци и вината и други производи од грозје на консументите кај нас кои ги има се повеќе.За музичкото расположението на саемот-дегустацијата, се погрижија докажаните музичари-Ано Јосифовски и Блаже Богев.