Array
(
  [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
  [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
  [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
  [SHLVL] => 0
  [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
  [CONTENT_LENGTH] => 0
  [SCRIPT_NAME] => /preview.php
  [REQUEST_URI] => /preview.php?id=4068
  [QUERY_STRING] => id=4068
  [REQUEST_METHOD] => GET
  [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
  [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
  [REMOTE_PORT] => 49664
  [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
  [SERVER_ADMIN] => [no address given]
  [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [CONTEXT_PREFIX] => 
  [REQUEST_SCHEME] => http
  [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [REMOTE_ADDR] => 34.239.147.7
  [SERVER_PORT] => 80
  [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
  [SERVER_NAME] => www.rtk.mk
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
  [SERVER_SIGNATURE] => 
  [HTTP_CONNECTION] => close
  [HTTP_HOST] => www.rtk.mk
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => br,gzip
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-US,en;q=0.5
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  [SCRIPT_URI] => http://www.rtk.mk/preview.php
  [SCRIPT_URL] => /preview.php
  [FCGI_ROLE] => RESPONDER
  [PHP_SELF] => /preview.php
  [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1657201740.6979
  [REQUEST_TIME] => 1657201740
)
(Видео) Пожарите како предизвик за наша подобра организираност и координација

Денеска беше одржана советодавна група на граѓани на тема „Да ги заштитиме шумите од пожар„

Се расправаше по однос на бројот на пожарите за првите месеци од 2019 и споредбено со бројот од минатата година.Податоците кои беа изнесени се фрапантни. Лани за цела година имало 273 пожари а годинава само за 2,5 месецу 133.Или за јануари 2 на отворен простор и 35 на објекти, февруари: 22 на отворен оростор 28 на објекти и за 10 дена од март 24 на отворен простор и 9 на објекти.

Во таа смисла целата дискусија на повиканите субјекти и правни лица беше во правец на лревенирање и ефикасно дејствување на сте служби.Во тој правец градоначалникот Митко Јанчев прецизира дека е потребна максимална координација и сосравботка на сите субјекти, однапред познавање на состојбите и материјалните средства со кои се располага не само од специјализираните служби туку и од компаниите кои по закон имаат интерна организација за ваква интервенција.Не смее да затаи ниеден субјект кога е во прашање пожар и притоа да се има координација и покривање на пожарникарите со Полиција и Брза помош.Со свои предлози се вклучија; командирот на ПС од ОН Кавадарци Сашко Димовски, раководителот на Службата за заштита од пожар на ШС „Бор„ Петко Ристовски,преставници за ЦУК, Дирекцијата за заштита и спасување, инспектори, преставници на големи компании и други субјекти.

Организатор на состанокот беше Одделението за превенција при ПС од ОН Кавадарци .

20190312_144210.jpg