Array
(
  [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
  [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
  [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
  [SHLVL] => 0
  [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
  [CONTENT_LENGTH] => 0
  [SCRIPT_NAME] => /preview.php
  [REQUEST_URI] => /preview.php?id=5405
  [QUERY_STRING] => id=5405
  [REQUEST_METHOD] => GET
  [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
  [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
  [REMOTE_PORT] => 51890
  [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
  [SERVER_ADMIN] => [no address given]
  [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [CONTEXT_PREFIX] => 
  [REQUEST_SCHEME] => http
  [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [REMOTE_ADDR] => 44.210.21.70
  [SERVER_PORT] => 80
  [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
  [SERVER_NAME] => www.rtk.mk
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
  [SERVER_SIGNATURE] => 
  [HTTP_CONNECTION] => close
  [HTTP_HOST] => www.rtk.mk
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => br,gzip
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-US,en;q=0.5
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  [SCRIPT_URI] => http://www.rtk.mk/preview.php
  [SCRIPT_URL] => /preview.php
  [FCGI_ROLE] => RESPONDER
  [PHP_SELF] => /preview.php
  [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1660195202.2422
  [REQUEST_TIME] => 1660195202
)
ПО ПРОБНИОТ БАЛОН НА ВИНАРИИТЕ / ЛОЗАРИТЕ ЗАДОВОЛНИ И СО ЛАНСКИ ЦЕНИ ?!
МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Пратениците Зоран Јoванчев и Златко Пенков вчера се сретнаа со раководствста на двете Здруженија на Лозари и се заложија за единствен став на сите политички чинители чиј заеднички именител би бил да се откупи грозјето од ова реколта најниско по ланските цени. Истовремено беа изготвени заклучоци по кој ке се настојува во Парламентот да се донесе Закон за лозарство и конечно по 30 години ова прашање да се реши системски. Годинава се очекува род околу 100 милиони килограми винско грозје. На состанокот се заклучи да се отворат границите за македонското грозје.Министерството за ЗШВ и Државниот инспекторат веднаш да извршат увид во винарските визби и да се констатираат залихите на вино Денеска се рече и тоа дека не смее да се дозволи цената на грозјето годинава да биде пониска од производствената. -Затоа што, лозарите не можат да преживеат, а камоли да реинвестираат во лозарството. Беше заклучено: Доколку откупувачите на грозје немаат слух за барањата на лозарите , планирани се и порадикални мерки. На денешната средба на двете Здруженија на лозари со пратениците Јованчев и Пенков,се подвлече: евентуалниот вишок на грозје да биде откупен од државата и од него да се произведе вински дестилат.

м.д.