Ѓоре Палитов-претседател на Синдикалната организација на Фени Индустри вечерва пред медиумите изјави дека денеска попладне имал средба со транспортерите и со Вицепремиерот Кочо Анѓушев

Притоа се договориле наредните денови да му се даде можност на Енекод-Бугарската компанија заинтреисирана за купување на Фени Индустри да да дефинира понудата спрема банките и останатите доверители со оглед на тоа дека се работи за огромна сума на средства кои не се наоѓаат преку ноќ .

-„Исто така од страна на банките ,рече Палитов,до бугарскиот инвеститор Енекод, се поставуваат нереални барања за гаранции кои можат да ги издадат само неколку банки во светот се со цел Енекод да се откаже од купувањетоп на Фени. Сакам да ја информирам јавноста дека Енекод веќе потпиша договор за купување на Фени и тој договор е во сила.Исто така се поднесени документи до Централен регистар за назначуивање на бугарскиот инвеститор за преземање на директорските функции во Фени.Во целиот случај се работи за лични интреси на поедини моќници во државата.Бураскиот инвеститор не е откажан од Фени само се прават манипулации иустиот да се откаже.Целата игра е на банкиоте кои инсистираат фабриката да се продаде на Швајцарскиоит фонд за кој не знаеме кој е сопственик , но за кој имаме сознанија дека стојат бивши дирекори на Фени за кој има и активни кривични пријави.Имаме сознанија дека бугарскиот инвеститор Енекод во петокот е изманипулиран од банките кои до 16.30 часот не му пуштиле одговор за понудата која дале, за да не може да пушти плата на вработените .Лично ја читав понудата од Енекод до банките со која во рок од 30 дена се обврзуваат да вложат 15 милиони денари а остатокот да го исплаќаат на рати.Енекод побара и дополнителен рок од 6 дена да ја зголеми и ова понуда и ги превземе сите долгови.,“ рече претседателот на Синдикатот на ФениЃоре Палитов

-Сметам дека гтреба да му се даде можност на бураскиот инвеститор да ја преземе целата фабрика.Сакам да напоменам дека банките не можат и нема да дозволиме да одличуваат за судбината на 1.000 вработени и уште толку доверители во Фени.Банките пртеку камати вио последните 16 годиуни имаат наплатено најмалку колку што е долгот во моментов додека вработенеите ,транспортерите и другите доверители имаа вложенои пари од сопственуте џебови а сега не можат да си ги наплатат , а камоли да си наплатат камати како банките.Сега нема да дозволиме банките и покрај сите пари кои ги имаат наплатено од Фени, повторно да одлучуваат за субината на фирмата и сите доверители.Ние како Синдикат нема да прифатиме стечај.Со штрајкови ке ги блокираме судот и банките , и доколку за нас нема работа нема да има и за нив.Стечајот е неприфатлив , затоа што во таков случај вработените треба да седат дома и да земаат плата.Синдикатот на Фени нема да остане мирен„ нагласи вечерва пред новинарите претседатлот на Синдикатот на Фени од Кавадaрци Ѓоре Палитов.