МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Свечено откривање на Споменикот на слободата и Револуцијата во Кавадарци

На 7 Септември 1957 година е откриен споменикот кој е симбол на Кавадарци.Пред насобраниот народ говори Глигор Гечевски-Ивче.Споменикот е дело на Пјетро Палавичини, еден од најпознатите скулптори во тогашна Југославија. Претставена е мајка со два сина, од кој едниот е ранет. Првичната верзија била фигурите биле голи, меѓутоа градските татковци побарале истите да бидат облечени и поради тоа авторот го облекол.