МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Француската војска во Кавадарци во ноември 1915 година.

Во овој период биле концентрирани повеќе од 5.000 француски војници и биле сместени во шатори кај денес Градскиот парк. На фотографијата кавадаречката чаршија кај Али Газелникбеговата џамија и улицата која води кон селото Ваташа, а може да се види присуство на многу француски војници по улиците на Кавадарци.

“На фотографијара се гледаат француски војници кои биле сојузници со српските во Првата светска војна како сили на Антантата, и според еден документ во 1915 година во Кавадарци ги имало повеќе од 5000„.-вели Петре Камчевски во коментарот за фотграфијата.

Петре Камчевски-пензионер

Архива на Музеј галерија