СОЗШУ „Ѓорче Петров” Кавадарци го прославија настанот кој е поврзан со една од науките и дејностите кои ги изучува и применува во училиштето.Денеска на најаубав начин го одбелржаа празникот на младото вино.

ЗШУЦ „Ѓорче Петров“ кое постои повеќе од 70 години и за тоа време има постигнато бројни успеси не само на воспитно – образовно, туку и накултурно и стопанско поле. Денеска на празникот на Новото Божоле кое е традиционален празник на младо вино во многу земји ширум светот и има за цел претставување на француската традиција на виното пред домашната публика ги афирмираа младите винари идни енолози кои се школуваат во ова училиште.

30- мостри кои беа донесени од ученици кои се школуваат во ЗШУЦ„Ѓорче Петров„ се натпреваруваа во подготовката на две категории: Бели и црвени вина , направени од грозје од ова година.Жирито или Дегустационата комисија која кое беше составено од квалитени енолози вработени во АД „Тиквеш„ и АД„Гоце Делчев Тиквеш„ оценуваа и денеска ги прогласија најдобрите млади винари.ТОа се во категотија бели вина :1 место освои - Благој Петров , второ место- Павел Илиев, и трето место Рејхан Куртишова.Додека во категодија на црвени вина: Рејхан Куртишова поворно беше најдобра у го освои првото месо, Второ; место за Стефан Коцев и трето Благој Петров.

Инаку во салата каде се одржа денешната свеченост , а на која присуствуваа; Претседателот на Советот на Општина Кавадарци:Ристо Сакалиев,директори од професори од неколку средни училишта, професори и наставници од ЗШУЦ,и ученици на присутрните им се обрати дирекорот–на улилиштето Горан Велковски.Тој говореше за производството на вино и значењето и изучување како и подготовката на вина во нивните лаборатории, со цел да се добие квалтетен производ.Учениците под менторстгво на професорот Влатко Тасев изведоа пригоден рецитал посветена на виното, празникот на младото вино и воопшто улогата на виното како култура на и начин на живеењПреку дегустација на МЛАДИ ВИНА произведени од наши ученици и тие на еден начин се вклучувааат во светските настани и на свој начин му се дава свое автентично обележје...- „Виното е дар од боговите-виното е храна, -производ кој закрепнува. Виното ја поттикнува фантазијата, интелигенцијата и креативноста.Учениците и прифесориуте ви ЗШУЦ ,,Ѓорче Петров,, денеска тоа најубаво ни го покажаа.

1111111111111111333333.jpg44444444444445555.jpg3333333333333333333344.jpg